Urter er naturens ville delikatesser

Tekst og bilder av: Anne-Line Henriksen, 18. mai 2017.

Urter

Ramsløken er her! Og de som har fått smaken på skogens hvitløk er elleville når de kommer hjem med kurven full av urter. Da blir det pesto og kryddersmør. Ugresset i hagen kan dessuten brukes til suppe og salat.

Akkurat nå gror det mye godt rundt oss. Vårens ville vekster er gratis og kan løfte måltidet. Urter som brennesle, løvetann, bjørnerot, løpstikke, og gressløk. For ikke å snakke om ramsløken som er blitt så populær. Vivian Stølen ved Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen i Grimstad, elsker å ta med seg kurv og saks og gå på skattejakt i det grønne. Hun forklarer at ramsløk ligner på liljekonvall minus de hvite klokkeblomstene. Men fordi liljekonvall er giftig, er det viktig ikke å ta feil. Lukt på bladene og kjenn etter løklukt for å være sikker.

Tenk hva vi går glipp av fordi vi ikke vet hva det er! Kunnskap er en kilde til morsom matauk og da er det fint at det finnes bøker om urter som «Naturens spiskammer» av Anette Eckmann (Cappelen Damm). Der kan du lese om at ugress vi irriterer oss over i hagen, som skvallerkål, kan brukes til både suppe og salat. Vi lærer om hva vi kan bruke blader fra bøk, eik og epletrær til, og hvor mye god saft som fins i ei bjørk. Og i dag skal jeg ut og plukke brennesle, for å lage suppe. Men først ramsløkpesto som sammen med pasta blir noen deilige munnfuller.

Her kan du lese mer om naturens ville delikatesser

Oppskrift på ramsløkpesto

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.

  • 1 god håndfull ramsløk

  • Litt sitronsaft

  • 100 g hasselnøtter, pinjekjenrner eller mandler

  • 2 ½ dl rapsolje

  • Litt sitronsaft

  • Salt og pepper

Skyll ramsløkbladene godt og tørk. Rist nøttene i varm panne og avkjøl. Ha ramsløk, parmesan, nøtter og olje i en blender og kjør til pestoen får passe konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper, nam. Passer til pasta eller på brødskiva.