Jord og hagens næringsliv

Tekst og bilder av: Anne-Line Henriksen, 08. mai 2017.

Hender holder jord

Mye i naturen er gratis. Ikke bare de spiselige vekstene vi finner rundt oss, men også hva slags næring vi gir potteplantene og hagen vår, også i form av jord.

Jeg hadde ikke forestilt meg at jeg skulle ha en bok om gjødsel på nattbordet… Men suget etter kunnskap er stort for en nybegynner. Derfor leser jeg i «Gjødsel – om hagens næringsliv» og lærer om jord. Om hvordan jeg skal tilføre hagen ny næring enten det er balkonghage med krukker, kjøkkenhage eller en hage som min egen; liten og pjusk. Jord er ikke bare jord.. Den kan være tørr og livløs, mørk, lys og sandete eller den kan være feit, leirete eller full av humus. Jeg lærer at beitemark er gull for hagen, om forskjellen på naturgjødsel og kunstgjødsel. Hvordan lage kompost og hvordan gjødsel fra ku, hest, sau, geit, høns, aske, tang – og tiss – kan gjøre jorda bedre. Sistnevnte blir til «Gullvann» som består av 0,5 dl urin og 9,5 dl vann. Ifølge forfatterne av gjødselboken er det super næring for potteplanter. Gratis er det også…

Jeg lager også mitt eget gjødselvann av brennesle. De første neslebladene inneholder mye nyttig næring, enten du lager suppe til deg selv eller skal gi næring til tomatene i drivhuset. Sistnevnte liker best at brennesler ligger i en bøtte med vann noen dager før du vanner.

For de av oss som bor langs kysten, er tang godt gjødsel. Neste gang du trekker fiskegarn, så ta vare på tang og sjøgress. Men la det ligge og få seg et regnskyll sånn at saltet forsvinner. Bland det i jorda vår eller høst. Asparges er visstnok ville etter tang.

Og sist men ikke minst; Jord setter smak på maten! Det er med gulrøtter og poteter som med druer. Både mat og vin blir preget av jordsmonnet råvarene vokser opp på.

Her kan du lese mer om hvordan lage kompost

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.