Endelig er det høst(ing)!

Tekst og bilder av: Anne-Line Henriksen, 4. september 2017.

Høsting av grønnsaker - blogg

Frøene vi sådde i vinduskarmen er blitt en overflod av jordiske gleder. Gulrøtter, blomkål, løk og poteter. Tomater, agurker og gresskar. Takket være sol og vann og tid, bæres det grønnsaker fra jord til bord.

Med kjøkkenhage og drivhus er Anita Dietrichson fra Kristiansand langt på vei selvforsynt i sommerhalvåret. Hun sier matlaging og kjøkkenhage er som et tvillingpar, vanskelige å skille fra hverandre. Sensommerhagen hennes er full av urter, frukt og grønnsaker proppet med C-vitaminer, farger, smaker, dufter og antioksidanter. Lubne agurker og modne tomater på den grønne gren. Ringblomster, blomkarse og andre vekster fra kjøkkenhagen i vase.

– Moroa er for lengst i gang. Snacksagurk, purpurbønner og ertepeiser nok til en middag. Sunt, økologisk og kortreist, sier Anita Dietrichson. Den entusiastiske hjemmedyrkeren mener det er rene lykkepillen å ha et drivhus. Det hender hun står opp før fem om sommeren, sånn at hun kan se til sine grønnsaker før hun drar på jobb.

Jeg kunne brukt alle timene mine, hver dag på denne tiden, inne i drivhuset eller i kjøkkenhagen. Er det fint vær, er det ideelt å være ute. Regner det, er det fantastisk å være i drivhuset og høre at det trommer på taket. Der er det tomater, agurker, bønner, ertepeiser, chili, dill og paprika.

Ute dyrker Anita poteter, gulrøtter, kålrot, fennikel, persillerot og løk i flere varianter. Dessuten Pak Choi en kåltype som vokser fort, pluss forskjellige urter som den varmekjære basilikumen. Om kvelden deler hun erfaringer og oppskrifter med sine mange følgere på facebooksiden sin.

– Jeg må si at selv om jeg har vært hobbybonde i 12 år, så har jeg aldri fått så store avlinger med agurk og tomat som i år. Jeg sådde tomatene allerede 15. januar og satte spirene under kunstig lys. Men avlingen skyldes nok også at jeg har begynt med bokashijord, forteller Anita som også holder kurs om dette.

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.

Anitas himmelske urtesmør

 • 200 gram mykt meierismør
 • Revet skall av en kvart sitron
 • 1/2 ts flaksalt
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/4 chili
 • Masse koriander (eller annen urt)
 • Ringblomstblader (hvis du har)
 • Litt finhakket luftløk (hvis du har)

Alt røres mykt i en bolle med gaffel. Legg blandingen direkte i en skål som settes i frysen hvis du ikke skal bruke det samme dag. Anitas urtesmør smaker godt på nybakt brød!

Sylting av grønnsaker

Å sette sommeren på glass

Alt kan syltes og brukes på nye måter. Britt Elisabeth Fossdal er opptatt av å ta vare på tradisjoner.

– Sylting er en smakfull måte å ta vare på råvarer, og som ikke må gå i glemmeboka, sier kokken og syltekunstneren og disker opp med surlaks og hjort.

Hjort er syltekokkens siste eksperiment. Britt Elisabeth kan mye om sylting. Den faglærte kokken og næringsmiddelteknikeren har et mangfoldig matliv fra restaurantkjøkken og matforskning, fra hotelldrift i England, og deretter seks år som konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, bak seg.

– Sylting er mer enn sylteagurk og sursild. Rotgrønnsaker smaker også godt, prøv neste gang du steiker fisk. Sursylting av rødbeter, småagurk, løk og sølvløk, blomkål, tomater, gresskar, zucchini og squash brukes for å lage pickles. Men du kan også sylte frukt og bær. Det skal du få smake til dessert.

Hun brenner for matkunnskap og holder kreative syltekurs. Les mer på: www.designkokken.no

Enkel syltelake

Til sursylting av grønnsaker vil en 3,2,1 lake gi en passe sur/søt smak. Denne er grei å ta utgangspunkt i og tilpasse etter smak og behag og ut i fra hva du skal sylte.

 • 3 dl vann
 • 2 dl eddik
 • 1 dl sukker

Tilsett urter, krydder, hvitløk og chili etter smak. Tørkede krydder som de klassiske julekrydderne, nellik, stjerneanis, kardemomme og kanel gir også god smak til syltede produkter. Alt kokes opp og avkjøles.