12,5 kvadrat med hageglede

Tekst og bilder av: Anne-Line Henriksen, 12. juni 2017.

Bilde av drivhus

Med drivhus kan du forlenge hagesesongen i begge ender. Mens noen drømmer om fiken og fersken under glasstaket, finner Gudfinna Palsdottir hageglede i å forsyne familien med agurk, tomater og paprika til frokost.

Mindre enn to uker etter at familien satte spaden i jorda, stod drivhuset der. Prislapp? 22.000 kroner all inclusive.

– Vi har fått 12, 5 kvadratmeter grønn lykke under tak.

Gudfinna Palsdottir innrømmer at hun er drivhushekta. Hageglede er for henne å stå opp om morgenen kaste på seg slåbrok og løpe ut for å se hvordan de bittesmå lysegrønne «babyene» har det.

– Det er så mye å lære, men hagefolk er rause, og de deler hemmeligheter. Heldigvis har jeg hagegale venninner, vi har alltid noe å snakke om. Det dreier seg om frø, potter, jord, skygge, sol og vanning. Vi sender hverandre bilder av små tomatplanter omtrent som vi viste fram ungene da de var små. Og plutselig kan jeg få en sms: Hvordan går det med druene dine?

Hageliv i glass og ramme

Drivhuset er laget med vinduer Gudfinna har samlet, fått og funnet; Husmorvinduer, sprossevinduer og finn.no-vinduer. Resultat? Et originalt byggverk som oser av sjarm og hageglede. Og som står på en snuplass i et byggefelt i Risør. Gudfinna påstår at drivhuset ble til fordi hun ikke har grønne fingre.

– Jeg er nybegynner. Interessen for å dyrke er stor, så her gjelder prøve og feile-metoden.

Hun sjekker at tomatene har det fuktig, plukker noen visne blader og setter seg i kurvstolen omgitt av grønne vekster.

– Jeg tror ikke du trenger psykolog hvis du har hage. Å ha noe som gror der du bor, gjør godt for kropp og sjel. Og et drivhus strekker sesongen, smiler bybonden.

Allerede i mars er det en lunk på solrike dager, og familien har glede av drivhuset langt utover høsten.

Velg riktig drivhus for deg!

  • Riktig størrelse

    Tenk over hva du skal bruke drivhuset til? Skal du dyrke grønnsaker, planter, krydderhage eller alt på en gang? Et drivhus er et sted man kan sitte å kose seg med familie og venner, spesielt i Norge hvor sommerværet kan la vente på seg. Husk også at du trenger byggetillatelse dersom du skal bygge noe over 15 kvadratmeter.

  • Riktig plassering

    Gode solforhold er viktig nesten uansett hva man skal dyrke. Samtidig kan det fort bli varmt å sitte med solen rett på drivhustaket. Dersom man dyrker grønnsaker og spesielt urter er det kanskje en fordel å ha råvarene rett utenfor kjøkkenvinduet.

  • Riktig type

    Det finnes drivhus i alle tenkelige typer, og etterhvert som denne trenden har tatt av er det svært mange produsenter. Det går an å lage alt selv fra bunnen av, men det enkleste er selvsagt å kjøpe et byggesett. Det kan også være verdt å få fagfolk til å sette det opp hvis man ikke er spesielt handy selv, spesielt er det viktig å få et jevnt, beint og solid fundament. Man kan også få drivhus med vifter og ovner som er automatisk (termostat) Hvis du virkelig vil slå på stortrommen kan man få automatisk vanningssystem innlagt, noe som er praktisk når man er på ferie!

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.