Kjøkkenhage – Våren begynner i vinduskarmen

Av: Anne-Line Henriksen, 27. mars 2017. Kategori: Kjøkkenhage

ung mann i grønnsakshage

Når du dyrker tomater og chili selv, blir det en helt spesiell smaksopplevelse. Våren begynner i vinduskarmen – med kjøkkenhage!

«- No kjem våren, sa han. Kan du ikkje lukte det?
Mary snuste og syntes hun kunne.

– Jeg lukter noe godt og friskt og vått, sa hun.
– Det er den gode, rike jorda, svarte han og spadde i vei.»

Dialogen er hentet fra «Den hemmelige hagen» av Frances Hodgson Burnett. En over hundre år gammel bok som beskriver gleden over våren, dyrkbar jord, kjøkkenhage og påskeliljer som er like forfriskende å lese i 2017.

Nå er det tid for å så!

Lengselen etter lysegrønne spirer som stikker opp av den svarte jorda er sterk. Frøposene frister med uhorvelig mange typer tomater, paprika, agurk, chili og sommerblomster som passer perfekt til å lage egen kjøkkenhage. Litt jord og noen tomme eggekartonger er alt som skal til for å skape grønt liv i vinduskarmen. Fra frøet forsiktig puttes i jorda går det minst fem måneder før du kan smake på den første chilien.

Det finnes mange typer chili, den gule Hot lemon, ”vanlig” rød chilipepper, sorte, grønne og flere varianter. Jeg kjøpte tre forskjellige sorter, et par grønne minidrivhus i tillegg til eggekartongene. Og en pose såjord. La et frø forsiktig ned i hver ”celle” med jord og festet frøposen jeg hadde sådd på det lille veksthuset. Etter 10 til 20 dager spirer frøene i min kjøkkenhage.

Pass på at du holder rundt 20 grader og setter plantespirene lyst, gjerne i et vindu som vender mot sør, eller under et lysrør. Husk å ”lufte” drivhuset ved å løfte på plasttaket og la det stå litt på gløtt. Når plantene begynner å strekke seg, kan du gjødsle forsiktig. Og når såjorden er gjennomrotet, må plantene over i større potter. I løpet av juni kan du sette chiliplantene ut på en solrik plass, de elsker varme og god næring.

En helt spesiell lykke når de freser i olivenolje sammen med hvitløk og kjøttdeig.

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.