5 enkle tips for å få mye frukt på trærne dine

Tekst og bilder av: Elisabeth H. Urø, 12. mars 2018.

Beskjæring epletre

Nå er det tid for beskjæring av frukttrærne igjen. Du kan beskjære dem fra mars og helt frem til de begynner å blomstre. Ikke ÉN dag etter – da kan du skade treet! En gren vokser mellom 30 – 60 cm på en sesong, og den blir tykkere og mer dominerende for hvert år hvis den får stå.

Frukttrær setter fruktknopper på høsten, så det er lettere å tynne grenene nå enn å plukke kart senere. For hvis det ikke er en knyttneves avstand mellom fruktene klarer de ikke få nok næring til å utvikle seg til å bli store og saftige.

Styr unna vaktmesterbeskjæring

Beskjæring av frukttrær krever både kunnskap og trening. Mange kutter alt på toppen og regner med at det er greit.

 • Hovedprinsippet

  Hovedprinsippet er å klippe bort alle grener som skygger for hverandre, vokser innover og de som vokser rett opp.

 • Luft og sollys

  En enkel huskeregel er at du må tenke på at det må komme luft og sollys inn i treet. Gjør det ikke det så holder fuktigheten fra regnskyll og nattedogg treet fuktig innimellom greinene, og det vil ha stor fare for å utvikle sopp, råte og kreft.

 • Tyngdekraft

  Unngå greiner som krysser hverandre. Grunnen er at de da begynner de å gnisse mot hverandre når fruktens vekt drar grenene nedover.

 • Se etter fruktknopp

  Årsskudd som ikke har fruktknopp i enden kan også skjæres bort. Trærne har nemlig tre forskjellige hormoner og auxin er hormonet ytterst på greinene. Har det en fruktknopp i enden stopper lengdeveksten, men hvis ikke vil greinene bli ytterlige 30-60 cm lengre og kraftigere uten å gi noe særlig avling.

 • Likevekt

  Husk alltid å ta et skritt tilbake for å se på treets form. Det bør ha likevekt av greiner på alle sider slik at det ser pent ut.

Hold deg oppdatert og motta spennende og inspirerende hagestoff ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt!

Fagartiklene er skrevet av engasjerte hageentusiaster og vi satser på å sende ut en e-post hver måned i hagesesongen.